Головна » Преса » Музична Франкіана у Тернополі

Музична Франкіана у Тернополі

11 листопада 2016 року в Тернополі відбулося відкриття виставки «Музична Франкіана». Це проект музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентувала директор львівського музею Галина Тихобаєва та завідувачка науковим відділом Данута Білавич.

Представлені цікаві матеріали із архіву племінниці Крушельницької – Одарки Карлівни Бандрівської. Центральною експозицією є портрет Крушельницької львівського художника Любомира Медвідя. У експозиції виставки збірник музичних творів «Зів’ялі листки» (1898 рік) з нагоди  25-річної літературної діяльності, портрет Лисенка (копія з картини Івана Труша), програми концертів, «Записки наукового товариства ім. Шевченка» та «Хроніки», підшивки місячника «Українська музика». Представлені матеріали з ювілею 40-річної літературної діяльності. Можна ознайомитися із творчістю співаків Модеста Менцинського, Олександра Мишуги, Анни Крушельницької, Одарки Бандрівської. Особливе місце у музичній франкіані займає солоспів «Не пора» у виконанні Дениса Січинського.

Приємна несподіванка чекала на відвідувачів виставки: концерт львівських заслужених артистів України Лілії Коструби та Ярослави Матюхи. У їхньому виконанні прозвучали романси «Червона калино, чого в лузі гнешся?», «Ой жалю, мій жалю», «Твої очі, як те поле» тощо. До слова. Пані Лілія та пані Ярослава – обидві незмінні учасниці усіх концертів, які присвячені творчості Соломії Крушельницької. «Пісня і праця – великі дві сили. І їм я до скону бажаю служити». Хіба не про них написав колись великий Каменяр?

Серед гостей було багато студентів із музичного училища ім.. Соломії Крушельницької.

http://www.tenews.org.ua