Головна » Преса » Мистецькі зустрічі з родиною Нижанківських

Мистецькі зустрічі з родиною Нижанківських

19 вересня 2018 року в приміщенні Стрийського осередку Союзу українок відбулася зустріч з чудовими гостями нашого міста Зоєю Лісовською-Нижанківською, її дочкою Ладою-Аріяною Нижанківською та українською співачкою, Заслуженою артисткою України, ініціатором і мистецьким координатором багатьох проектів Лілією Кострубою. Ведуча заходу заступник Стрийського краєзнавчого музею “Верховина” голова Стрийського осередку Союзу українок Зеновія Ханас представила шанованим гостям учасниць зустрічі знаних стриянок, союзянок, працівників Стрийської музичної школи, Дрогобицького педагогічного університету ім.О.Нижанківського, представників ЗМІ.

В рамках зустрічі пройшла презентація книги «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка», авторства художника, історика та мистецтвознавця Романа Яціва, яку представив мистецтвознавець і краєзнавець громадський діяч Богдан Сидорак. Пані Зоя подарувала примірники книги з автографом Стрийському Союзу Українок, Музичній школі ім.О.Нижанківського, шанованим союзянкам. Завдяки цій талановитій жінці українська культура популяризується у всьому світі, адже у творчості Зої Лісовської присутні українські мотиви. Її виставки проводяться у багатьох країнах, то ж ми маємо гордитися такою співвітчизницею.

До роботи над книгою також була причетна донька Зої Лісовської мисткиня Лада-Аріяна Нижанківська, довга гостя незабутньої зустрічі, яка оцифрувала мамині доробки, співпрацювала з видавництвом у різних організаційних питаннях та переклала книгу французькою. Письменник та вчений Андрій Содомора написав передмову до книги. Також у ній надруковане звернення посестри Зої Лісовської, поетеси Віри Вовк.

Довідково: Зоя Лісовська (Зоя Лісовська-Нижанківська) – визначна мисткиня, громадсько-культурна діячка української діаспори, універсальна творча індивідуальність, представниця славетних аристократичних родин.

Народилася 14 квітня 1927 року у Львові в сім’ї відомого мистця і педагога Роберта Лісовського та композиторки, піаністки, музикознавця Стефанії Туркевич. Творча індивідуальність Зої Лісовської формувалася спершу у Львові, у 1930 роках – у Празі, а в роки і після Другої світової війни – у Лондоні, Римі і Женеві, де вона сьогодні проживає і творить. Фахову освіту здобувала у мистецьких академіях Лондона та Рима, скріпивши навики в різних видах і жанрах образотворчого мистецтва.

Індивідуальну творчість розпочала від настанов батька, а вже з початку 1950 років, виробляючи своє індивідуальне розуміння пластичної форми в малярстві і графіці, розбудовувала свій мистецький світ, позначений особливим поетичним світосприйняттям та національно зорієнтованою тематикою. На сьогодні її творчість становить цілісну жанрово-видову і смислову структуру, в основі якої – неповторна авторська екзистенція, експресія та пристрасність.

В житті Зої Лісовської тісно переплітаються і взаємодіють різні мистецькі таланти – живописця, іконописця, графіка, музичні і театральні здібності.

Від 1952 року бере участь у виставках: індивідуальні покази її творів були у Мюнхені, Женеві, Ріо-де-Жанейро, Торонто, Нью-Йорку, Чикаго, Лондоні, Львові.

Г. Данильців

http://stryi-rada.gov.ua