Головна » Преса » В Естонії вшановували Соломію Крушельницьку

В Естонії вшановували Соломію Крушельницьку

Конгресом українців Естонії за підтримки Львівської міської ради, Музично-меморіального Музею Соломії Крушельницької у Львові та за сприяння Львівської обласної філармонії та Львівської консерваторії в Таллінні і Тарту були організовані вечори, присвячені 145-річчю славетної української співачки кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя Соломії Крушельницької. У заходах взяли участь заслужена артистка України, солістка Львівської обласної філармонії Лілія Коструба, заслужена артистка України, професор Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка Ярослава Матюха, науковий співробітник Музично-меморіального музею С. Крушельницької у Львові Ірина Криворучка.
Середньовічна зала талліннського Будинку Хопнера була вщент заповнена шанувальниками музики, які оваціями супроводжували кожен твір у виконанні митців. В програмі концерту були твори українських композиторів та народні пісні, більшість з яких свого часу виконувала Соломія Крушельницька Із чудової розповіді Ірини Криворучки глядачі дізналися про легендарний шлях до музичного Олімпу «незрівнянної Соломії», як називали нашу видатну землячку.

Перший захід на вшанування Соломії Крушельницької відбувся в Естонії у 2002 році, коли відзначали 130-у річницю співачки. Тоді у ньому взяли участь естонські нащадки оперної примадонни, музиканти Іво та Яніка Сілламаа. Це син та онука львів’янки Звенислави Добрянської, яка в 50-80-их роках ХХ сторіччя була провідним фахівцем кафедри арфи у тодішній Талліннській консерваторії. Відтоді Конгрес українців Естонії відзначає ювілейні дати видатної співачки; у вечорах брали участь артисти Львівської опери Наталія Романюк, Олександра Менцинська, соліст Національної опери «Естонія» Маті Пальм, естонські співачки Людмила Киртс, Тетяна Гудим, Олеся Літневскі та ін.

http://www.nrcu.gov.ua